Sosyal Medya

Güncel

Anayasa’da maddelere geçiliyor

Başkanlık sistemi getiren Anayasa değişiklik paketinin maddelerinin görüşülmesine bugün geçiliyor. Meclis Genel Kurulu'nda 18 maddelik paketin ilk 3 maddesinin geçirilmesi hedefleniyor.



Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye baÅŸlanan baÅŸkanlık sistemine iliÅŸkin anayasa deÄŸiÅŸiklik paketinde, maddelerin görüşülmesine geçiliyor.

Ä°lk görüşülecek madde, “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” ÅŸeklindeki Anayasa’nın 9. maddesiyle ilgili deÄŸiÅŸiklik. Bu maddede mahkemeleri tanımlamak için ‘tarafsız’ ifadesinin de eklenmesi öneriliyor. Ä°kinci olarak, Meclis’teki milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkartılmasına iliÅŸkin madde görüşülecek. Son olarak da, seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngören 3. maddeye geçilmesi hedefleniyor.

Gizli oylama yapılacak

Her maddenin görüşmesi tamamlandıktan sonra, o madde için gizli oylama yapılacak. Bu, birinci tur oylama olacak. Bu oylama bir anlamda Meclis Genel Kurulu’nun nabzının tutulması anlamına gelecek.

Bu aÅŸamada tüm maddelerin alacağı oy dikkatle izlenecek. Zira teklifin yürütme, yürürlük maddelerinin dahi 330 sınırını aÅŸması önemli. Tüm maddeler üzerinde görüşmeler tamamlanıp her biri oylandıktan sonra, anayasa görüşmelerinde ilk tur tamamlanmış olacak. 

Bu aşamaya birinci hafta sonunda gelinmesi bekleniyor. Daha sonra görüşmelere 48 saat ara verilip ikinci tura geçilecek. Zira, Anayasa değişikliklerinin iki tur oylamayla yapılması gerekiyor.

Ä°kinci turda da maddeler en az 330 kabul ÅŸartı gözetilerek oylanacak. Bu turda sadece 1. turda önerge verilmiÅŸ bir madde varsa, yine o madde üzerinde baÅŸka bir önerge verilebilecek. Ãœzerinde önerge verilmeyen maddeler için ise direk oylamaya gidilecek. Ä°kinci turda 330’u geçemeyen madde, tekliften düşmüş olacak. Teklifin tümünün oylanacağı 2. turun sonundaki oylamada da en az 330 oy gerekecek. Bu yüzden ikinci turda alınacak oylar çok önemli. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin kaderi de bu aÅŸamada belirlenecek.

Pazartesi günü Anayasa değişiklik teklifinin geneli üzerinde yapılan görüşmelerde partiler tek tek söz almıştı. Ardından başkanlık sistemine ilişkin Anayasa değişiklik paketinin maddelerine geçilmesi için oylama yapıldı. Oylamaya 480 milletvekili katıldı. 338 milletvekili evet oyu kullanırken, 134 milletvekili hayır oyu kullandı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.